päivä 2

Aamiaisen jälkeen lähden kävelemään sultan ahmet parkin suuntaan. Aurinko sattuu silmiin, mutta löydän kohun joka myy laseja. Ostan samalla hassun hatun kotiin viemisiksi. Se maksaa 3 turkin liiraa, noin euron.

Mies pysäyttää minut kadulla ja kyselee kuka olen ja mistä tulen. Huomasin jo puistossa olevani eniten turistin näköinen ihminen kaupungissa. Ottamatta lukuun ehkä ryhmää korealaisia. Oletan, että mies haluaa myydä jotain, ja hän huomaa epäilykseni. Hän sanoo ettei ole kauppaamassa mitään, mutta jos haluan tulla myöhemmin, niin hän kertoo turkkilaisista matoista. Mies suosittelee hankkimaan mosaiikkimuseosta museokortin, jolla pääsee viideksi päiväksi sisään kaikkiin tärkeimpiin paikkoihin. Lisäksi hän opastaa, ettei kannata maksaa kuin kolmasosan pyydetystä hinnasta basaareissa ym.

Jostain syystä en tahdo vielä käydä mosaiikkimuseossa, ja kävelen merenrantaa. Kulkukoiria ja kissoja on kaikkialla. Ihmiset kuulema tuntevat velvollisuudekseen ruokkia niitä, ja ainakin koirat ovat hyvinvoivan näköisiä.

Puistosta löytyy jotain mahtavaa. Aiemman kaverin mainitsema arkeologia museo. Ostan täältä museokortin. Laukku tatkistetaan kaksi kertaa ennen sisälle pääsyä. Myös metallinpaljastimen ohi joutuu kulkemaan. Ehkä siksi, että vieressä on topkapin palatsi. Sitä vartiovat miehet konepistoolein.

Otan museossa enemmän kuvia kun laki sallii. Jostain syystä paikalla ei tunnu olevan turkkilaista artifaktia, vaan näyttely keskittyy enempi heettien, libanonilaisten ja babylonian alueen antiin. Ja roomalaisiin erityisesti. Jännin on ehkä luuranko kuopassa, joka on päälystetty lasilla. Kysyn tietääkö vartija kuka kuopassa on? Vastaus on no!

Samalla menen myös topkapiin, missä on kova tungos. Kiertelen paikkoja, mutta palatsi on niin valtava, että lähden etsimään vielä maistamatonta efes pilsneriä. Palaan topkapiin vielä myöhemmin ajan kanssa.

Aasialaisen näköinen myyjä puhuu kaupan edessä minulle turkkia. Näytän kuulema turkkilaiselta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *